Historikk

To herlige Westievalper.

West highland white terrier, Westie for enkelhetens skyld, har sitt opphav i Skottland.  Denne morsomme rasen er utviklet fra hvite valper i kull av hvetefargede cairn terriere.  De hvetefargende hundene ble brukt som apportører på 1800-tallet, men ble noen ganger forvekslet med viltet og skutt.    En hvit terrier var lettere å skille fra byttet på avstand, noe Oberst E.D. Malcom skal ha noe av æren for.  Og det samme gjelder for den åttende hertugen av Agryll sies det.  Selv om West Highland White Terrier og Cairn Terrierne har mye til felles opphav, har selektiv avl skapt hunderaser med helt ulike egenskaper.  Westien er sporty og hardfør med stor selvsikkerhet og et frekt utseende.  Pelsen må trimmes regelmessig.

Denne rasen går aldri helt av moten.  Den er blitt brukt som ansikt på hundemat, i reklame for møbler og klær og sammen med en svart skotsk terrier på Whisky.  En morsom energibundt som er utviklet for nyttens skyld. 

En Westie er positiv mot alle som behandler den godt, både voksne, barn og andre hunder.  Den har en hendig størrelse både mht plassbehov i bil, og at man lett kan ta den under armen og gå av sted dersom det er behov for dette.  Det er hheller ingen problem å reise med en Westie både på fly, tog og buss, da den tar liten plass og er forholdsvis lett å håndtere.

 

 

 

Rasebeskrivelse

Siste pelstrim og finish før en utstilling.

En Westie skal veie fra 6,5 kg - 10 kg alt etter kjønn og oppbygging av hunden.  Skulerhøyden ligger på ca. 28 cm og kroppen skal være kort og kompakt.   Hodet skal være rundt med oppadstående ører, mørke øyne og enn sort nese.  Halen skal bæres rett opp og kan se ut som en omvendt gulerot i fasongen.  Pelsen skal være stri og hvit ytterst med en myk ull underst.  En Westiepels krever mye stell, og den må trimmes minimus hver 8. uke.  Det man skal være klar over før man går til anskaffelse av en Westie, er at pelsen må trimmes av en som kan dette.  Så sjekk litt rundt på nett og forhør deg litt om det finnes noen i nærheten av deg/dere.  Etterhvert, om man ønsker, kan man lære å trimme pelsen selv.  Men dette krever tid og er ikke noe man tilegner seg med en gang.  Det finnes trimmekurs man kan gå med veldig kyndige instruktører.

Westien er en inteligent hund og meget lærevillig.  Den er tillitsfull, men selv om det er en liten rase krever den god oppdragelse.  Alle som er interessert i å skaffe seg en valp, burde derfor melde seg på valpekurs og kurs i hverdagslydighet.

En Westievalp trenger en konsekvent oppdragelse.  Grunnlaget for en god og stabil hund som voksen legges i valpeperioden.

Trimming

HVORFOR SKAL WESTIEN TRIMMES?

Westiepelsen består av to lag, innerst mot huden tett myk underull, ytterst stri, har dekkpels.  Den gangen for lenge siden når Westien levde i det skotske høylandet og løp ute i busk og kratt hele dagen, trimmet pelsen nærmest seg selv.  Det ble naturlig avgang av død pels, da kvister og kratt besørget "trimmingen".

Dagens Westie må trimmes av oss, ullen må skrapes bort når det blir for mye av den, og "døde" hår må nappes ut.  En riktig stelt Westiepels røyter omtrent ikke.  Den isolerer mot kulde og varme, den er svært lett å holde ren og den blir nesten ikke våt.  For at hunden skal få en pels som isolerer om vinteren og kjøler om sommeren, så må den stelles regelmessig.  

En skikkelig Westiepels er meget enkel å holde ren, la skitten tørke og børst det bort.  Det jeg gjør etter en "møkkete" tur, er å tørke de med håndkle når jeg kommer inn og så børste bort det som sitter igjen.  Det er sjelden Westien trenger å bades med såpe, det holder stort sett å spyle vekk skitt med rent vann, om den da ikke har rullet seg i noen "ulumskheter" da!

Trimmingen må begynne når valpen er ganske ung. Det vil variere i hvilken alder den trimmes første gang, noen kan man nappe allerede ved 7-8 ukers alder, andre må gjerne vente i noen uker.  Den skal i alle fall trimmes innen den er 4 måneder.  I valpetiden og frem til hunden har fått ordentlig stri pels, må den nappes ganske ofte.  Ta den med til trimmeren i 3 måneders alder, så kan vedkommende vurdere om den skal nappes, eller om man må vente litt.  Det er viktig at hunden trimmes regelmessig, minst hver 8 uke.  Skal den stilles ut må den nappes mye oftere.  For å få til det store, runde Westihodet som alle blir så fasinert av, må hodet trimmes minst en gang i måneden.

Dersom det går mer enn 8 uker mellom hver trimming, blir pelsen fryktelig lang og tung å trimme.  Dette er et mareritt både for hund og trimmer.  Gjør man det derimot regelmessig, vil det alltid ligge et fint lag med pels under den gamle pelsen som nappes bort, og hunden er velstelt og lett å holde ren til enhver tid.

Hvordan komme i gang med trimming?

En seriøs oppdretter sørger for at det allerede før du får hunden hjem, er gjort avtale med en person som kan trimme hunden din.  Det koster mellom 800 - 1200 kr å få trimmet en Westie.  Dette er noe man må kalkulere med før man kjøper hunden.  Skal man klippe mellom potene og stelle klørne koster det som regel ekstra for dette.

Du kan begynne å nappe pels med det samme du får hunden i hus.  Noen få hår får du nok av, og det er en begynnelse.  Ørene er det viktig å nappe ofte, særlig dersom de ikke har reist seg.  Det er svært viktig å lære hunden til å stå på bord, og finne seg i å bli børstet og håndtert.  Pass å at du har et sklisikkert underlag, badekarsmatte eller lignende.

Det arrangeres også trimmekurs i regi av Westieklubben og Norsk Terrier Klub.

Hva skjer hvis vi ikke trimmer, men klipper pelsen?

Pelsen endres fra å være stri og kraftig, til tynn fin ull.  Pelsen vil etterhvert floke seg voldsomt, og være svært vanskelig å børste ut skikkelig.  Pelsen blir veldig fort skitten, selv om den ser kritthvit ut når den er nyklippet.  Hundens hud vil lide på gunn av "mangel på luft".  Hunden vil lettere klø seg, noe som igjen kan føre til sår og hudinfeksjoner.

OBS! Noen hundesalonger (og andre) averterer med at de trimmer Westie, men realiteten er at de klipper!  Be gjerne om referanser når du er på jakt etter trimmer.

Trimmeveiledning

 

Sykdommer hos Westie

 

Dessverre finnes det også hos Westien noen arvelige lidelser som det gjør hos de aller fleste raser.  Skulle din Westie bli rammet av en defekt/sykdom, er det viktig at du informerer oppdretterensnarest mulig.  Her tar vi for oss de som er mest kjent for rasen.

Hunder som blir rammet av arbelige sykdommer/allergier må ikke brukes i avl!

Allergi/hudlidelser

De vanligste allergitypene hos hund er atopisk dermatitt og fòrallergi. Atopisk dermatitt er allergi mot for eksempel pollen, husstøv, midd, hudceller eller andre ting som gir en betennelsesreaksjon med sterk kløe i huden. Fòrallergi er at hunden reagerer på stoffer som finnes i maten. Dette gir som regel kløe i huden, men det kan også føre til mage/tarmproblemer som for eksempel diarè. Hunden din behøver selvsagt ikke være allergisk om den skulle få diarè av et fòr eller en matvare! Det kalles matvareintoleranse når hunden ikke tåler et spesielt fòr eller en spesiell matvare.

Den beste behandlingen ved allergier er å finne ut hva det er hunden reagerer mot og deretter hindre hunden i å komme i kontakt med dette (hvis mulig). Hvis dette ikke er mulig, må man ofte behandle med allergimidler som antihistamin eller kortison. Det finnes også andre midler som Atopica etc.

Dårlig immunforsvar kan være et problem i rasen, noe som kan medføre hudproblemer i en eller annen form, med betennelsesaktige sår og kløe. Behandling av disse problemene er svært vanskelig. Mange problemer kan forebygges ved riktig fòring; diskuter dette med din oppdretter, hun har som regel funnet fram til et for som passer rasen. Det er også svært viktig å trimme pelsen regelmessig, slik at gamle døde hår blir fjernet og huden får luft. Godbiter av ”ukjent opprinnelse” og diverse tyggesnacks som «hud»bein/griseører o.l, er det best å unngå.  Man vet ikke hvordan de har vært produsert og lagret (salmonellafare) i tillegg medfører de en kvelningsrisiko når de begynner å bli sleipe og oppspiste.  Store rå oksebein derimot er ok og bra for tennene og hjelper mot tannstein.  Margen bør skrapes ut, lett å få har mage.  Store nok bein får man i slakterdisken, f.eks på Meny.

Calves Legg Perthes

Dette er en sykdom som oppstår i hundens første leveår. Den karakteriseres ved at ett eller begge av hundens lårhoder mer eller mindre smuldrer opp, eller det blir avstøtt små bein- og bruskbiter som blir liggende å irritere inne i leddet. Symptomer på lidelsen er at hunden gradvis bli halt på ett eller begge bakben. Haltheten øker på slik at hunden til slutt ikke vil belaste det syke benet i det hele tatt. Det vil være smerter i hoftene, og muskulaturen i låret forsvinner etter hvert fordi hunden ikke belaster benet. Diagnosen stilles ved hjelp av røntgen. Behandlingen, i de alvorligste tilfellene, består i å fjerne det ødelagte lårhodet. Dette fører som regel til at "pasienten" blir smertefri og vil fungere som normalt etter en periode med trening for å bygge opp muskulaturen igjen. De mindre alvorlige tilfellene, som utgjør ca. 25 %, blir imidlertid bra av seg selv uten noen operativ behandling. 

Craniomandibulær Osteopati - CMO

Dette er en lidelse som angriper hunder i alderen 3 – 8 mnd. CMO er beinpåleiringer på hundens underkjeve. Valpen får tyggeproblemer, den sikler, klarer ikke å åpne munnen ordentlig og får hevelser og smerter i underkjeven. Behandlingen består i å gi smertestillende midler og mykt for. De fleste blir symptomfrie etter at de har fylt et år.

Patellaluksasjon (løse kneskåler)

Patella = kneskålen, skal normalt ligge rett foran på kneet, i en fure som kalles patellafuren. Kneskålen skal ikke kunne skyves ut av denne furen.

Med patellaluksasjon menes den tilstand at patella ikke ligger stabilt på plass. Den glipper mer eller mindre lett ut av stilling. Dette kan skje både på innsiden og på utsiden av leddet. I enkelte tilfeller glir kneskålen på plass av seg selv.  I tidens løp vil imidlertid den stadige glippingen og irritasjonen føre til betennelse og forkalkning i kneleddet, og dette er meget smertefullt for hunden. Det kan også føre til at leddbånd som holder kneleddet på plass ryker; såkalt crusiata ruptur, noe som er godt kjent fra håndballspillere.

Patellaluksasjon deles inn i 4 grader, alt etter hvor lett det er å bevege patella. En hund med alvorlig grad bør opereres fortest mulig. Den blir da helt bra. Det er delte meninger blant veterinærer om hvorvidt hunden bør opereres før den får problemer, eller om man bør vente med operasjon til det eventuelt har utviklet seg smerter og problemer. Personlig mener jeg at man aldri skal operere på en frisk hund – man venter altså til det oppstår problemer, noe som sjelden skjer!

Patellaluksasjon er et resultat av feil utvikling av hele bakbenet, og en vil derfor vanligvis kunne oppdage lidelsen i ung alder.

Alle hunder som skal brukes i avl, bør undersøkes og være fri for patellaluksasjon.

I Norge har vi for tiden ikke noe stort problem med patellaluksasjon blant Westier. Men i andre land, for eksempel England , ansees det som et økende problem.

Juvenil katarakt

Katarakt er det samme som grå stær, som betyr blakking eller fortetning av øyets linse. Juvenil betyr at hunden får dette i ung alder. Når linsen blakkes vil etter hvert mindre og mindre lys slippe inn på selve øyet. Dette fører til at hunden begynner å se dårlig og den kan etter hvert bli helt blind.

Hofteleddsdysplasi (lidelse i hofteleddene).

Det har blitt oppdaget HD hos noen Westier. Foreløpig er dette bare sporadiske funn, og det har ikke vært noe problem for rasen. Om en Westie har HD, vil det sjelden være noe problem for hunden, fordi den er liten og lett. Det er imidlertid veldig viktig å passe på at hunden ikke blir for tykk!!! Fedme kan føre til problemer. Det er også viktig å passe på at valpen får riktig mosjon. Ikke ta med valpen på lange turer. Det ideelle er at den får bevege seg i eget tempo i ulendt terreng. Turer på asfalt må begrenses så mye som mulig.

All rights reserved. Copyright © Frøydis Lund Øyen